Keepers of the seven hearts #2 AK
Keepers of the seven hearts #2 (Aleksejs Koškins)

Aldri før har det vært så lett å få noe publisert. Aldri før har det vært så lett å få noe distribuert. Internett har gitt skribenten muligheter til å nå ut uten forlag, finansiering og mammutsalg.  Og forfattere det felles trær for har også nye muligheter til å nå ut og kommunisere med sine lesere når blekket er tørt.

Selvfølgelig kan man snakke om segregering i nettoffentligheten, men her vil jeg skrive om noen av mulighetene blogging gir skribenten.

Det er ikke spesielt mange norske forfattere som har egen blogg. Da er det naturlig å stille spørsmålet: Hvorfor gidde å lage en blogg? Noen av svarene kan være:

Nå ut. Det viktigste. Nå ut. Til et fagmiljø, til lesere. Få kontakter, bli invitert, bli inspirert.

Utvikle skrivinga. Det å skrive er utvilsomt den beste måten å bli bedre på å skrive på. Som en slags forfatter-friskis-og-svettis. Det å skrive for noen som du vet vil lese det vil nok for de fleste gjøre at man legger seg i sela for å få det ferdig og gjøre flid med det, enn hvis tekstens antatte skjebne er en knirkende skrivebordsskuff eller en bortgjemt datamappe.

Markedsføring. Blogging er en måte å bygge opp og seinere opprettholde en tilhengerskare, hvis man skriver regelmessig på bloggen. Lesere som føler de har en nærmere kontakt med forfatteren vil sannsynligvis være mer lojal og ha større lyst til å kjøpe bøkene til vedkommende. Det er også en god plattform for markedsføring av andre ting som for eksempel foredragsvirksomhet (her er en artikkel fra Aftenposten om blogging for å få jobb )

En plattform til å uttrykke meninger. Bloggen gir deg gratis spalteplass hvor du kan uttrykke deg som fagperson eller bare din ytring om hva som helst. Dette vil bidra til bloggens aktualitet og at flere vil følge den og at den dukker opp på søk. Hvis det er noe som skaper interesse kan du også få forespørsel om at det blir publisert andre steder. Dette gjør for eksempel Eirik Newt på sin forfatterblogg Astronewth: IT, vitenskap, fremtidstenkning.

Stille ut ditt skrevne. Dette gjelder spesielt uetablerte forfattere som ikke ennå har stående invitasjon til forlagenes hagefester. Det er også en god måte å vise din kompetanse som fagperson.

Blogg som bok. Det er kanskje ikke nødvendig å publisere som bok hvis du kan nå ut til dem du ønsker å nå med en blogg også, gjerne hvis temaet ditt er for smalt og du ikke ønsker å selvpublisere.  

Blogg til bok. Det du skriver kan også samles og gis ut som bok. Da har du allerede prøvd stoffet for lesere, kanskje fått kommentarer, rettelser tilbakemeldinger, tips om nye kilder som du kan nyttiggjøre deg av videre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.